Familiekunde Vlaanderen
regio Leuven vzw
Historische kaarten


 

De Vlaamse portaalsite Geopunt.be bundelt alle mogelijke beschikbare geografische informatie voor burger, bedrijf en overheid.
Via Geopunt wordt voor het eerst historisch en digitaal kaartmateriaal voor iedereen toegankelijk gemaakt, met onder meer luchtfoto’s van de afgelopen 20 jaar en topografische en kadastrale kaarten uit de 18de en 19de eeuw.
In een paar stappen kan u een topografische kaart van uw gemeente bekijken op onderstaande interactieve kaart.

1° Tik de gemeente of de locatie in in de zoekbalk bovenaan

2° Selecteer het thema ‘historische kaarten’ en selecteer vervolgens een type kaart uit 1712, 1777, 1846 of 1842.

3° Sluit het ‘thema’-venster door op het kruisje in de rechterbovenhoek te klikken.



Kaart van Ferraris

(Directe toegang via KBR)

 275 gedetailleerde topografische kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden.



 

Tussen 1842 en 1879 publiceerde Philip-Christian Popp een kadastrale Atlas van België. Dit werk vormt vandaag een eersterangsbron voor al wie op zoek is naar informatie over vastgoed en grondbezit in de 19de eeuw.

Via Geopunt Vlaanderen (zie hiernaast) kunt u deze kaarten visualiseren.


Het project PoppKad
(Universiteit Gent) streeft o. m. de ontsluiting van de leggers van dit omvangrijke basiswerk na, en zo maakt bv. de zoekmachine op hun website het mogelijk de vastgoedeigenaars te lokaliseren.

De perceelnummers (de 'kadastrale artikels') kunt u dan op Popp-kaarten terugvinden.

 

Cartesius


Het Rijksarchief, de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Nationaal Geografisch Instituut beheren elk afzonderlijk bijzonder rijke cartografische collecties. De vier instellingen hebben nu de krachten gebundeld om voor het eerst gemeenschappelijk hun historische geografische gegevens te ontsluiten voor het grote publiek.

Cartesius bevat al enkele tienduizenden cartografische objecten en wordt nog stelselmatig uitgebreid. Het gaat om:

  • oude kaarten van abdijen, kloosters, adellijke families zoals de families d’Ursel, Arenberg, de Merode-Westerloo, enz.), bewaard in het Rijksarchief
  • Popp-kaarten, bewaard in de Koninklijke Bibliotheek
  • luchtfoto’s van België, bewaard in het Nationaal Geografisch Instituut
  • kaarten van Centraal-Afrika, bewaard in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika




Voor wie onderzoek wil doen naar zijn herkomst uit een ander Europees land, kan voor historische kaarten o.a. terecht op MAPIRE, het “Portal für Historische Karten”, de pagina van de Oostenrijkse vereniging voor familiekunde. Net als op geopunt.be zijn dit gegeorefereerde kaarten.
Bij het starten van mapire.eu verschijnt de kaart van Europa. Wanneer je 'locatietoegang' toestaat, kom je direct op de kaart van de plaats van waar je de website bezoekt (je thuisadres). Zo niet, krijg je de kaart van Europa. Door verschuiven, klikken en scrollen kan je naar de gewenste locatie.
De taalkeuze is Duits of Engels.
Onderaan de startpagina kan je zoeken via 'Maps of Europa', 'City Maps', 'Country Maps' en 'Cadastral Maps' (Oostenrijks kadaster).
Vertrekkend van de Europese kaart wordt -voor elke periode een overzicht gegeven van de beschikbare kaarten. Zo bv. onder '18de eeuw' de kaart van de Oostenrijkse Nederlanden en onder '19de eeuw' de carte topographique de la Belgique (1846-1854).
Het aanbod voor België : de Ferraris kaart uit 1777, de topografische kaart (1846-1854) en onder Habsburger-monarchie ( 1763-1787) de kaart van de Oostenrijkse Nederlanden (1764-1771)

                                                             Home

bijgewerkt op 03-04-2024  © FV-Leuven