Familiekunde Vlaanderen
regio Leuven vzw

 

 Activiteiten *

 • Jan De Coninck - De Meiseniers

Meiseniers uit het land van Grimbergen hebben eeuwenlang bestaan; een mysterieus genootschap of louter een apart juridisch statuut? Wat moeten we er ons bij voorstellen.

En vooral wat heeft een hedendaagse genealoog aan de archieven verbonden aan die meiseniers? Welke schatten aan informatie zijn er te vinden ten nutte van de eigen familiegeschiedenis?

En kan je nu nog een attest van meisenier bekomen? Wat zijn de vereisten hiervoor, wat zijn de uitdagingen verbonden aan zo’n hedendaagse aanvraag.

Dit en nog veel meer over de meiseniers komen we die avond te weten.

Wanneer?              dinsdag 24 oktober  2017 om 19.30 u.

Waar?                     Cultuurcentrum (30CC) in de Romaanse Poort*

Vrije toegang voor leden Familiekunde Vlaanderen - voor niet-leden: € 3

 


 • Peter van Assche -OCMW archieven en historisch en familiekundig onderzoek

Wat is er zo al te vinden in de archieven van de OCMW's en hun voorlopers van steden en gemeenten? Hoe zijn ze meestal gestructureerd, hoe moet je er in zoeken en waar kan je ze vinden?

Wat kan ik er in vinden om mijn familiegeschiedenis te verrijken, welke boeiende elementen zitten er in verborgen om de geschiedenis van de plaats waar mijn voorouders woonden meer tot leven te laten komen?

Over deze vragen en nog veel meer komt  Peter Van Assche ons vertellen. Hij brengt zijn ervaring als archivaris van het OCMW van Halle en van de gemeente Lubbeek voor ons mee.

Wanneer?              dinsdag 28 november  2017 om 19.30 u.

Waar?                     Cultuurcentrum (30CC) in de Romaanse Poort*

Vrije toegang voor leden Familiekunde Vlaanderen - voor niet-leden: € 3


 • Genealogische Quiz : Lustrumeditie !

Voor de vijfde keer op rij bedenkt Jan Caluwaerts ook dit jaar een quiz met familiekunde als onderwerp, en presenteert deze samen met Liesbeth Croijmans aan u en uw ploeggenoten. Opnieuw zoeken we verklaringen of oplossingen voor familievraagstukken, genealogische raadsels, oude woorden, gekke familienamen en te ontcijferen oud-schrift. Ben je nieuwsgierig ? U bent welkom in groep of alleen om met anderen een ploeg samen te stellen.  Een uitdaging om het genealogische jaar op een lichtvoetige manier af te sluiten!
Prijzen zijn er voor alle deelnemers.

Wanneer?              dinsdag 12 december  2017 om 19.30 u.

Waar?                     Cultuurcentrum (30CC) in de Romaanse Poort*

Vrije toegang

 

Van een aantal activiteiten worden occasioneel foto's gemaakt en pro memorie en het nageslacht bewaard en opgeslagen in ons webalbum.


Ons Opleidingsaanbod

 • Oefenen in 17de en 18de-eeuws schrift voor beginners

FV Leuven organiseert voor de vierde maal een vierdaagse cursus Oud Schrift. Hoewel de moeilijkheidsgraad tijdens de cursus wordt opgebouwd is deze cursus toch eerder gericht op beginnelingen.
De behandelde teksten worden telkens op voorhand aan de cursisten bezorgd en komen uit verschillende bronnen. De transcripties worden na de les toegezonden.
Dit jaar staan de teksten in het teken van het Notariaat, een bron waar heel veel aspecten van het dagelijks leven aan bod komen (pacht, verkoop, wezerij, getuigenverhoren, huwelijken, testamenten enz.).

Lesgever               Paul Behets

Wanneer?            op woensdagen 22 en 29 nov. en 6 en 13 december,

telkens van 19.30 tot 21.30 u

Waar?                   Cultuurcentrum (30CC) in de Romaanse Poort*

Inschrijven via  familiekundeleuven@gmail.com

Voor FV-leden € 20 - voor niet-leden: € 25

Op algemene vraag van oud-deelnemers van deze cursus voorzien we voor het volgend jaar een vervolgcursus Oefenen Oud Schrift voor gevorderden.
Hierbij zouden vooral de genealogen met al wat meer leeservaring aan hun trekken komen. We houden u uiteraard tijdig op de hoogte


 • Ontdek het verhaal van je familie  -  Genealogie voor beginners

  In het najaar organiseren we in samenwerking met de familievereniging Vanden Bempt, gespreid over vier avonden, een cursus over Familiekunde.
  Doelstelling is de beginnende genealoog een overzicht te geven over meerdere aspecten van zijn hobby : hoe er aan beginnen, waar zoeken, wat met latijn, met oud schrift, hoe de gegevens ordenen en bewaren, wat biedt internet

  Lesgevers:      Jan Caluwaerts-Paul Behets-Herman Swinnen-Pol Vanden Bempt
  Wanneer?      op dinsdagen  3, 10, 17 en 24 okt. 2017 van 19.30 tot 21.30 u.
  Waar?             Cultuurcentrum de Borre in Bierbeek - Speelpleinstraat 8.

  Inschrijven via  familiekundeleuven@gmail.com
  Prijs:   FV leden: € 20    -   anderen: € 25   (inclusief syllabus)

  Ook rond genealogie plannen we in 2018 een cursus voor gevorderden.
  Voor wie het werken met burgerlijke stand, parochieregisters en kwartierstaten onder de knie heeft, lonkt de volgende stap. Wat kan ik vinden in akten van een schepenbank, een notarisakte, een wijkboek of bij de wezenkamer?
  En vooral waar moet ik zoeken, hoe beginnen?
  Hou onze nieuwsbrieven in de gaten !

   
  * In het Cultuurcentrum (30CC) in de Romaanse Poort *
  Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
  wordt (tenzij anders aangekondigd) elke vierde dinsdag een vormingsvergadering gehouden: lessen oud schrift, gebruik genealogische software, omgaan met nieuwe media, ervaringsuitwisselingen enz.  - Aanvang 19.30 u. Vrije toegang voor leden Familiekunde Vlaanderen - voor niet-leden: € 3
  *  hoe te bereiken? klik hier !

FV regio Leuven vzwVaartstraat 22 bus 4, 3000 Leuven
ondernemingsnummer:
0545.905.310

Home

Bijgewerkt op 03-10--2017 © FV-Leuven