Familiekunde Vlaanderen
regio  Leuven  vzw
 
  Lezingen     Opleidingen

 •  Elk wat wils om een nieuw werkjaar te beginnen

De vakantie is gedaan. Om de genealoog in ons opnieuw op gang te brengen voorzien wij een gevarieerde maandagvondlezing in september.
Wij beginnen met enkele opvallende nieuwigheden te bekijken in de dienstverlening van het Rijksarchief: de vernieuwde gebruiksvriendelijke ‘genealogische website’ in de eerste plaats, maar ook de ‘stamboomarchieven van officieren’ die voortaan gemakkelijker raadpleegbaar zullen worden.

Sommige genealogen zaten niet stil tijdens de vakantie en vonden tijdens hun zomerse zoektocht in parochieregisters en andere archieven wel eens merkwaardige aktes en teksten.
Wij kozen er enkele uit die draaien rond ‘moord en gewelddadige dood’. We lezen het oud schrift samen, proberen het Latijn te begrijpen, zoeken naar betekenissen en geven randinformatie.
Nadien bieden we u graag een glaasje aan, om met mekaar wat te keuvelen over uw eigen plannen voor het volgende werkjaar.

Waar?    het Oud Gemeentehuis van Heverlee, Waversebaan 66,  Heverlee.

Wanneer?
Maandag 25 september 2023 om 19.30 uur

Vrije toegang voor leden FV - voor niet leden € 5

Opgelet

Voor deze en een aantal volgende lezingen
waren we verplicht om uit te wijken naar een maandagavond en de vertrouwde Romaanse Poort te verlaten.  We vonden  een geschikte zaal in het Oud Gemeentehuis van Heverlee, naast de Sint-Lambertuskerk, in de onmiddellijke omgeving  van het station van Heverlee, en met ruime parking.

 


 • Oefenen in 19de- en 18de-eeuws SCHRIFT voor beginners

Is 'Oud Schrift' helemaal nieuw voor jou, of heb je een beperkte ervaring met 18de eeuws schrift, dan is deze cursus voor jou bedoeld.  

De te lezen teksten komen uit bevolkingsboeken, 'aangiftes van nalatenschap', parochieregisters, rekeningen, notariaat en een weinig schepenregisters.

Door die verscheidenheid van oefenmateriaal, kan je ook ontdekken welke genealogische gegevens er zoal te puren zijn uit de verschillende soorten bronnen die in de archieven te vinden zijn.

De behandelde teksten worden telkens op voorhand aan de cursisten bezorgd, zodat ze zich kunnen voorbereiden. De cursisten lezen om beurt enkele regels. Op die manier leer je omgaan met oude teksten. De transcripties met wat achtergrondinformatie worden na de les toegezonden.

Lesgever: Paul Behets

Wanneer?   op dinsdagen 12, 19, 26 september en 3 oktober

 • telkens van 19.00 u tot 21.00 u

Waar?  CC Romaanse Poort
Inschrijven via  familiekundeleuven@gmail.com

Prijs : FV leden : € 20  -  anderen : € 30 • OUD SCHRIFT uit de 17de en 16de eeuw voor gevorderden

Genealogen met een goede kennis van het oud schrift kunnen nog altijd bijleren. We willen hierbij helpen door teksten uit de 17de en 16de eeuw te behandelen.

Ze komen uit het Leenhof van Brabant, de Rekenkamer van Brabant en uit de reeks van de 'pardonbrieven'.

De leermethode blijft hetzelfde: teksten komen op voorhand toe en worden gezamenlijk gelezen en ontleed tijdens de cursus. Achteraf krijg je de volledige transcriptie toegezonden

 • Lesgever: Paul Behets

  Wanneer?   op dinsdagen 17 en 24 oktober en 7 en 14 novemberr

  • telkens van 19.00 u tot 21.00 u

 • Waar?  CC Romaanse Poort
  Inschrijven via  familiekundeleuven@gmail.com

  Prijs : FV leden : € 20  -  anderen : € 30

 

  Cultuurcentrum (30CC) in de Romaanse Poort 
Brusselsestraat 63, 3000 Leuven

*  hoe te bereiken? klik hier !

Familiekunde Vlaanderen regio Leuven vzw
Vaartstraat 22 /4   3000 Leuven

RPR 0545.905.310

www.familiekundevlaanderen-leuven.be
familiekundeleuven@gmail.com

Bijgewerkt op-11-09-2023 © FV-Leuven